Mindfulness training

Mindfulness training

Mindfulness leert je om rust te integreren in je leven. En je werk. Het leert je aandacht te geven aan de dingen zoals ze zijn. Zonder oordeel.  Bewust en met aandacht te leven. En te genieten. Daar te zijn waar je bent. Dat geeft je een gevoel van vrijheid. Alleen al door te beseffen dat je zelf de keuze hebt om de spiraal van stress of de automatische piloot te doorbreken.

We leven in een jachtige wereld waarin veel van ons wordt verwacht. Veel en snel. We eisen ook veel van onszelf. En we zijn altijd bereikbaar. Het resultaat is dat we er doodmoe van worden.

Mindfulness helpt je om de balans in je leven te herstellen. Het is zeer effectief én wetenschappelijk bewezen.

Betekenis van mindfulness

In één zin betekent mindfulness: je van moment tot moment volledig gewaar zijn van alles wat er in en om je heen is.

Dit kun je toepassen in verschillende levensgebieden. Door je steeds meer bewust te zijn van alles wat er in en om je heen is, kun je beter de hoofd- en bijzaken scheiden.

Wat levert mindfulness op?

  • minder gejaagd en  vermindering van stressgevoelens
  • verhoogt je concentratie en focus
  • meer empathie voor jezelf en anderen
  • bewuster reageren op je emoties
  • minder angstgevoelens
  • toegenomen wilskracht en levenslust
  • afname van ziekteverschijnselen als hoofdpijn of pijnklachten
  • positieve stemming, blijer
  • creatiever
  • je wordt meer jezelf, met meer zelfvertrouwen
  • meer aandacht voor de dingen die je belangrijk vindt.
  • verbetert je relaties
  • meer energie
  • je kan beter met stressvolle situaties omgaan
  • herkenning van automatische patronen

Hoe ziet de mindfulness training er uit?

  • De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2,5 uur en een stilte dag op zondag.
  •  begeleide aandachtsoefeningen.
  • oefeningen om aandacht in het dagelijks leven te oefenen.
  • theorie over stress, hoe het werkt en hoe je stress herkent in je lichaam
  • eenvoudige bewegingsoefeningen
  • hoe je je grenzen kan herkennen
  • oefeningen hoe je kunt omgaan met lastige emoties, stress, pijn, vermoeidheid
  • uitwisselen ervaringen in de groep
  • individuele aanwijzigingen

Mindfulness is een vaardigheid die je kan ontwikkelen en dat leer je door het te doen, elke dag. Je zal dagelijks ongeveer 30 minuten besteden aan het oefenen. Je hebt zelf de belangrijkste sleutel in handen. Door trouw je huiswerk te doen, zul je snel de voordelen gaan ervaren. Dit oefenen is nodig om een nieuw soort conditie op te bouwen.

Als deelnemer ontvang je een cursus map en geluidsbestanden met de oefeningen.

De training wordt -deels- vergoed vanuit je aanvullende verzekering. Raadpleeg hiervoor je polis. Meta Boer is gecertificeerd mindfulness trainer categorie 1 en lid VMBN, lidnummer 2017926.

Het is ook mogelijk om de training individueel te volgen. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 1 uur. De stilte dag is optioneel.

Voor de training begint, heeft elke deelnemer een kennismakingsgesprek met de trainer. Daarin krijg je nadere informatie over de training en kun je je vragen stellen.

Mindfulness is geen (groeps)therapie. Problemen uit het verleden kunnen wel naar boven komen, maar worden niet uitgediept. We blijven bij prettige of onprettige ervaringen van dit moment.

Meld je aan Bekijk onze prijzen Neem contact op

Wat leer je met mindfulness?

De opzet van de training is vooral praktisch. Je oefent voornamelijk in de praktijk van alle dag. Er is een wekelijkse bijeenkomst van 2,5 uur gedurende 8 weken. Er is ook een stilte bijeenkomst die in week 6 wordt gehouden.

Elke week heeft een eigen thema. In de week tussen de bijeenkomsten door oefen je met de geluidsopnames die je per week ontvangt. Je ontvangt ook een map met theoretische onderbouwing. Dit is ook je leidraad.

De training bestaat uit formele en informele oefeningen. Dat wil zeggen dat je voor de formele oefeningen tijd vrij maakt om te oefenen.

De informele oefeningen doe je tijdens je dagelijkse activiteiten. Eigenlijk tussen de bedrijven door aandacht hebben voor een kleine taak. Bijvoorbeeld handen wassen met aandacht.

Week 1

Helpt je te zien hoe de automatische piloot werkt en moedigt je aan om te verkennen wat er gebeurt als je ‘wakker wordt’. Mindfulness begint bij het herkennen dat je de neiging hebt op de automatische piloot te leven.

Bewustwording van dit patroon helpt je te zien dat je een keuze hebt. En met die keuze kun je er uit stappen.

Bewustwording van je directe ervaringen van je gedachten, emoties en daarbij de reactie die je kan voelen in je lichaam.

De oefeningen zijn eenvoudig. Tegelijkertijd kunnen ze lastig zijn doordat je merkt dat je automatische patronen zo hardnekkig zijn.

Je merkt hoe gemakkelijk je afdwaalt. Dat is niet goed en niet fout. Het gebeurt gewoon.

In de eerste week doen we de ‘rozijn oefening’ en ga je oefenen met de bodyscan.

We introduceren de frisse blik. Alles met nieuwe ogen te bekijken, als of je het voor het eerst ziet of meemaakt. Zo ontdek je nieuwe dingen die er toch al waren.

Week 2

In deze week leren we de obstakels kennen. Ze zijn onvermijdelijk. Dat kan gaan om lichamelijk ongemak, geen tijd hebben, lastige emoties of de onrust van het denken. Je komt het allemaal tegen. Het is maar net hoe jij er tegen aan kijkt. Juist de obstakels die je tegenkomt zijn interessant om mee te oefenen. Je leert om te zien dat er een verschil is tussen de ervaring, wat er gebeurt en wat je er mee doen, hoe je er mee omgaat.

Deze week oefen je ook met de bodyscan en ga je prettige gebeurtenissen registreren.

Week 3

Door opmerkzaam te zijn, leer je je eigen grenzen kennen. En ze te gaan respecteren. Niemand is zo streng voor jou, als jijzelf. Het lichaam geeft de grenzen aan, soms zelfs eerder dan je denkt.

De grenzen die je gaat herkennen zijn niet star. Er zijn harde en zachte grenzen. Pijn is een voorbeeld van een harde grens. Je kan niet verder.

In deze week oefen je met o.a. mindful bewegen. Bewegen met je volledige aandacht. Door je bewegingen te vertragen en er met je volledige aandacht bij aanwezig te zijn, merk je je grenzen eerder op.

Week 4

Nu gaan we het over stress hebben. Je hebt vaker last van stress dan je denkt. Stress heeft een grote impact op je lichaam en geest. Deze week leer je hoe jouw lichaam de stress signalen aangeeft. Als je dat helder hebt, leer je ze eerder te herkennen.

Als je er niets aan doet, kan het tot chronische stress leiden, op de lange duur herstelt je organisme zichzelf niet meer. Dit kan zo ver gaan dat je uitgeput raakt.

Want het uit zich op lichamelijk, emotioneel en mentaal niveau. De prijs is hoger dan je op het eerste gezicht denkt. Het maakt het ook moeilijker om te voelen wat goed is voor jou. Én hoe je goed voor jezelf kan zorgen.

Week 5

Ook deze week staat in het teken van stress. We gaan onderzoeken hoe je het beste met stress om kan gaan. Door het inzicht dat je een keuze hebt, wordt het gemakkelijker om anders op stress situaties te reageren. Even de tijd nemen om de situatie te kunnen beoordelen helpt al. Je leert om alle gevoelens te herkennen en te erkennen. Je kan kiezen om te stoppen en het anders aan te pakken of door te blijven rennen met alle gevolgen van dien. Je ziet dat je eigenlijk het beste een adempauze kan nemen alvorens te reageren. Op wat het ook is. Meestal neem je dan een weloverwogen beslissing en kost het je veel minder energie.

We oefenen deze week ook met de zitmeditatie.

Week 6

Gedachten komen en gaan. Dat doen ze vrij automatisch. Ze hebben wel een sterke invloed op je stemming en waarneming. Je gedachten bepalen hoe je je voelt. Door je gedachten op te merken, kun je er van een afstandje naar kijken. Je kan dan zien dat je gedachten geen feiten zijn. En dat jij je gedachten niet bent. Je leert ook hoe je op je gedachten reageert. Dat helpt en kan bevrijdend werken als je opmerkt wat je nou eigenlijk doet. Het kan een glimlach bij je oproepen. Dan heeft een gedachte minder grip op je.

Het kan zijn dat je patronen herkent je je gedachten, hoe willekeurig en automatisch ze opkomen. Jij kiest op het moment dat je ze bewust wordt hoe je er mee om gaat.

Stilte dag

Tijdens de stilte dag verblijf je langere tijd in stilte. Hierdoor verdiept de mindfulness zich. Zie het als een uitnodiging om wat langer te oefenen. Patronen te herkennen en alleen voor jezelf bezig te zijn. Je merkt dan nog duidelijker op dat gedachten, emoties en stemmingen komen en gaan. De randverschijnselen vallen steeds meer weg.

Je kan contact maken met je diepere innerlijke stilte en rust.

Deze dag doen we bekende oefeningen. De trainer praat de dag aan elkaar. Tussen alle onderdelen is er een korte pauze en een lunch pauze.

Week 7

Zorgen voor jezelf begint bij leven met aandacht. Steeds een stapje terug doen en voelen wat goed voor je is. Dat is helemaal belangrijk als zich een moeilijke situatie voordoet. Kleine veranderingen in je dagprogramma kunnen al een groot effect hebben. Zie het als een radertje van een groot netwerk. Steeds een tandje verzetten heeft effect op functioneren van het hele netwerk. Zo is het ook met bewuste keuzes maken. Deze week oefen je met bewuste keuzes maken. Vriendelijk te zijn voor jezelf en jezelf een voedende activiteit te kunnen. Hoe klein ook.

Deze week oefen je met wat je energie kost en wat je energie geeft.

Week 8

Regelmatig blijven oefenen helpen je om de balans en veerkracht te behouden. In het dagelijks leven. Als je (elke dag) oefent, merk je het verschil. Door het steeds opnieuw oefenen heb je gemerkt wat oefenen je oplevert. Dat maakt het makkelijker om het te doen. Als is het maar één minuut. Niet twijfelen. Doen.

Deze week krijg je tips om leven met aandacht te blijven doen. Je maakt je eigen plan hoe jij het wil gaan aanpakken.

 

Comments are closed.