Maakt mindfulness gelukkig?

Maakt mindfulness gelukkig?

Deze vraag kwam onlangs weer ter sprake. Maakt mindfulness mij gelukkig? Een goede vraag om eens bij stil te staan. Wat tovert bij jou een glimlach op je gezicht?

Bij mij tovert broodbakken een glimlach op mijn gezicht. Ik wilde altijd al graag mijn eigen brood bakken. Met vallen en opstaan maakte ik me de kunst van het broodbakken eigen. En ik doe het in periodes. Dan ook weer jaren niet.

In de vakantie als ik tot rust kom, herinner ik me dat weer en pak ik het brood bakken weer op. Met zorg de ingrediënten bij elkaar zoeken. Het kneden, het rijzen, het bakken. De heerlijke geur als het uit de oven komt. En die smaak! Zo’n boterham is als een gebakje voor mij.

Eigenlijk is het een complete mindfulness oefening in één. De aandacht, concentratie, met één ding tegelijk bezig zijn. Alle zintuigen staan op scherp en mijn aandacht is bij één ding. Het deeg. Je stopt er als het ware je liefde in. En dat proef je.

Maar, als het weer drukker wordt, is dit het eerste wat ik laat vallen. Terwijl ik er nota bene zo blij van word.

Zo werkt het. Als we het drukker krijgen, gaan we snoeien in onze activiteiten en laten we de dingen die ontspannend en voedend zijn als eerste vallen. Doen waar je blij van wordt is een vorm van goed voor jezelf zorgen. Zelfzorg is essentieel. We zijn het aan onszelf verplicht en ook aan degenen om ons heen. Het is geen kwestie van discipline. Het is een kwestie van prioriteit.

Voor nu heb ik me voorgenomen om brood te blijven bakken.

No Comments Yet.

Plaats een bericht