Mindful bevallen : wat hebben ijs en weeën gemeen?

Workshop Mindful bevallen

Dit weekend volgde ik de workshop Mindful bevallen (MBCP) van Nancy Bardacke. Zoals John Kabat Zinn de naam is achter Mindfulness, is Nancy de naam achter Mindful bevallen.

Tijdens de workshop komt er een grote bak met ijsklontjes in het midden van de zaal te staan. Met grote nieuwsgierigheid zien we het aan. En daar worden schalen gevuld met ijs. Iedereen een bak. O jee, wat gaat er gebeuren.

Nancy leidt ons bedreven door de oefening. We gaan met het ijs werken als pijnprikkel in het ritme van het krijgen van weeën. De opdrachten volgen zich op. Weeën stoppen tenslotte ook niet halverwege de bevalling.

Steeds opnieuw. Het ijs doet zijn werk, de gewaarwordingen worden steeds intenser. In dezelfde kadans als  weeën zich voordoen.  Kort intens gevoel van ongemak, dan rust en ruimte.

Als vanzelf keer ik naar binnen en richt mijn aandacht op mijn ademhaling. Rustig in rustig uit. Ademen. Er volgt ook voor het opvangen van ‘de weeën’ steeds een instructie, andere houding. Zitten, staan, wiegen, sounding. En weer terug naar de ademhaling.

En dan gaan we gelukkig samenwerken met een partner. De partner praat zacht tegen me tijdens de oefeningen, ze strijkt me over mijn rug. Ademt met me mee en vangt me tussen de ‘weeën’ door op. Niet te geloven, hoe sterk de samenwerking tussen partners werkt. Hoe de kracht van verbinding werkt als er pijn is.

Ah, opluchting. We wisselen van rol. Nu mag ik partner zijn. Wat is dat hard werken. Respect voor de partners van zwangere en barende vrouwen. 🙂

Training mindful bevallen

Ik ben diep onder de indruk van deze superkrachtige manier als ondersteuning van de zwangerschap en voorbereiding op de bevalling! Enthousiast om dit najaar te starten met de training mindful bevallen.

Mindful bevallen kun je binnenkort als mindfulness training volgen in het mindfulness centrum in Alphen aan den Rijn.

Hou onze website in de gaten voor meer informatie.

Meld je aan Bekijk onze prijzen Neem contact op

No Comments Yet.

Plaats een bericht